Hangon Hyrskyt
Kamppailu

BJJ urheilulajina

Urheilumuodossa lajiin on lisätty sääntöjä, jotka tekevät siitä ottelijoille turvallisemman, sekä luotu pisteytysjärjestelmä. Toisin kuin Vale Tudo-otteluissa, lyöminen ja potkiminen ei ole sallittu. Pisteitä annetaan alasvienneistä sekä positioista, jotka ovat ottelijalle edullisia. Ottelut voitetaan joko pisteillä, toisen ottelijan luovutuksella (lukko tai kuristus, jolloin luovuttava osapuoli taputtaa joko vastustajaa tai mattoa kädellään), tuomarin keskeytyksellä tai vastustajan menettäessä tajuntansa.

 

Tyypillisessä ottelussa noin 80% käydään matossa painina, jolloin ottelijat pyrkivät pääsemään pisteitä tuoviin asemiin, sekä lopettamaan ottelun erilaisilla lukoilla tai kuristuksilla. Lukot pakottavat vastustajan luovuttamaan niiden tuottaman kivun takia, kun taas kuristukset estävät joko hengittämisen tai veren kulkeutumisen aivoihin.

 

Kilpailumuodossa laji vaatii ottelijoilta ensisijaisesti tekniikoiden hallitsemista ja strategista kykyä niiden suorittamiseen kun tilaisuus ilmenee tai tietoisesti rakennetaan. Toinen tärkeä ominaisuus on hyvä kunto. Kolmas tekijä on voima, joka saattaa tasaväkisillä tekniikoilla ratkaista ottelun. Taisteluhenki on myös ratkaisevaa. Ottelu voidaan päässä hävitä jo ennen sen alkamista, jos taisteluhenki ei riitä.